01 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοίνωση για τη συζήτηση για το "Μακεδονικό" στο περιφερειακό συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου

Πιστά προσδεδέμενος στο άρμα του εθνικισμού και
του ελληνικού καπιταλισμού ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

    Για μία ακόμη φορά το πρωτοπαλίκαρο της αστικής πολιτικής στη Θεσσαλία, υπηρέτης και αυτός μαζί  με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης ,των συμφερόντων της αστικής τάξης  περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ,πρωτοστατεί στην πραγμάτωση των πιο επιθετικών βλέψεων του ελληνικού κεφαλαίου. Eναρμονιζεται   πλήρως μαζι με τα αφεντικά του,   στα  σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια  για να λυθούν οι «εκκρεμότητες» για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ  με ότι αυτό σημαίνει. Αυτή τη φορά με την κατάθεση ενός σχεδόν πανομοιότυπου ψηφίσματος για το “Μακεδονικό” με τη Χρυσή Αυγή και σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση μέσω της στήριξης των ΑΝΕΛ στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και του ΠΑΣΟΚ (“Κίνημα αλλαγής” κατά κόσμον...). Η συγκολλητική ουσία που ενώνει σε μια κοινή κατεύθυνση τα φαινομενικά διαφορετικά ρεύματα είναι η ίδια που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέστησε τις παραπάνω πολιτικές δυνάμεις αιχμή του δόρατος στον ταξικό πόλεμο εναντίον των εργαζομένων στη χώρα μας. Είναι η ένταξη τους στο ταξικό στρατόπεδο που ανδρώνεται μέσα στα συρματοπλέγματα της ΕΕ και ενισχύεται οικονομικά μέσα από την εκμετάλλευση της ντόπιας και όχι μόνο εργαζόμενης πλειοψηφίας. Το ψήφισμα εξάλλου που κατέθεσε η παράταξη της ΝΔ σε δύο γραμμές περιγράφει τη βασική συμφωνία όλης της αστικής πολιτικής: “Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και τις ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης...”
    Πίσω από τη γραφική πλειοδοσία της πρότασης της Χρυσής Αυγής για ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κάθε πόλη της Θεσσαλίας και τις “εθνικές κόκκινες γραμμές” του “1992”, κρύβεται η προσπάθεια διατήρησης του γειτονικού κράτους ως πηγή πλούτου για τον ελληνικό καπιταλισμό. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μικτών συμφερόντων, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη Δημοκρατία της Μακεδονίας το 2016, τον οποίο εξέδωσε το οικονομικό περιοδικό Capital του εγχωρίου ομίλου Capital Media Group, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γραφείου Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Σκόπια. Στην 3η θέση, κατατάσσεται η ΟΚΤΑ (του ομίλου ΕΛΠΕ), ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα με κύκλο εργασιών 311 εκατ. Ευρώ. Στην 22η θέση η USJE-TITAN (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) με κύκλο εργασιών 72,4 εκατ. ευρώ και στην 24η η Veropoulos με κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ. Στις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ περιλαμβάνονται επίσης οι Pivara Skopje (Coca Cola HBC - Heineken, 35η ), Dojran Steel (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, 46η ), ΑΚΤΟR (57η), Zito Luks (Elbisco, 135η ) και Mermeren Kombinat (Παυλίδης Μάρμαρα - Γρανίτες, 144η). Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τους χιλιάδες εργάτες που κατεβαίνουν κάθε καλοκαίρι από τη γειτονική χώρα αναζητώντας εργασία για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά και τις φτηνές αγορές για χιλιάδες συμπατριώτες μας που καθημερινά συναλλάσσονται με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, τότε πιο κοντά στην αλήθεια θα ήταν να μιλούσαμε για μια χρυσοφόρα επένδυση του ελληνικού καπιταλισμού, παρά για κάποιον “εθνικό κίνδυνο”.
   Το “φλερτ” του κ. Αγοραστού με την ένταση του εθνικισμού στην περιοχή των Βαλκανίων, αποτελεί την προσπάθεια μετατροπής της κοινωνικής πλειοψηφίας σε στρατιώτη στην αντιπαράθεση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που δε θα λύσουν κανένα κοινωνικό πρόβλημα, απλά θα ενισχύσουν την κερδοφορία των ανταγωνιζομένων μερίδων του κεφαλαίου. Αποτελεί τη συνέχεια του βαφτίσματος των ιδιωτικοποιήσεων σε “επενδύσεις”, του εργασιακού μεσαίωνα σε “ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον”, των μνημονίων σε “μοναδική εναλλακτική” και συνολικά όλης της ιδεολογικής τρομοκρατίας που επιχειρεί να ταυτίσει τις ζωές μας με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, σε μια συγκυρία που η ίδια η ζωή πείθει καθημερινά για το αντίθετο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πλήρη εναρμόνιση με τα δόγματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενισχύει ακριβώς την ίδια θέση. Η δημιουργία κοινής επιτροπής στο περιφερειακό συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου με τη ΝΔ (Καλτσογιάννης), το ΠΑΣΟΚ (Λιακούλη), τους ΑΝΕΛ (Χρυσοβελόνη) και τη Χρυσή Αυγή (Ηλιόπουλος) για την έκδοση ψηφίσματος για το “Μακεδονικό” αποτελεί τη σφραγίδα της ενοποίησης όλων των δογμάτων στήριξης της αστικής πολιτικής. Το μήνυμα είναι σαφές. Ο κοινωνικός πόλεμος που διεξάγεται εναντίων των λαϊκών στρωμάτων στη χώρας μας θα “εξαχθεί” ως πόλεμος ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στους γείτονες μας. Δε θα έχουμε ούτε εκείνοι ούτε εμείς να φάμε, άλλα θέλουν να μας μάθουν να τους μισούμε.
   Ο κ. Αγοραστός έφτασε στο σημείο ουσιαστικά με την τοποθέτηση του στο περιφερειακό συμβούλιο να υπερασπίζεται και να στηρίζει τα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Φαίνεται μάλλον πως δεν τον ενόχλησε η επίθεση των ταγμάτων εφόδου στη Θεσσαλονίκη καθώς και η πυρπόληση κτιρίων. Αυτή τη φορά δεν προτρέπει για “σύνεση” και “χαμηλούς τόνους” όπως προτρέπει συχνά πυκνά σε μια σειρά αναμετρήσεων των φτωχών εναντίων των πλουσίων. Αυτή τη φορα, η επίθεση των μαντρόσκυλων του ελληνικού καπιταλισμού αξιοποιεί την εθνικιστική αφήγηση-είτε της περικεφαλαίας και του βουκεφάλα είτε του κοσμοπολιτισμού-για να κρυφτεί, να εξωραϊστεί και να καθαγιαστεί ο σκοπός της υπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας, σε μια περιοχή υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας (ανταγωνισμός ΗΠΑ-Ρωσίας για έλεγχο περάσματος ενεργειακών πόρων, διατήρηση και ισχυροποίηση του ελληνικού επιχειρηματικού κεφαλαίου στις γειτονικές βαλκανικές χώρες κ.ο.κ). Οι ταξικές δυνάμεις οφείλουν θαρρετά να υπερασπιστούν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού κάθε λαού, αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτικών πληθυσμών στην Ελλάδα που η καταγραφή τους περιορίζεται μόνο στις θρησκευτικές μειονότητες.
     Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία καταψήφισε τα προτεινόμενα ψηφίσματα και τη συγκρότηση της επιτροπής διαχείρισής τους. Το εθνικιστικό παραλήρημα των ημερών κάνει τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν πιο δυνατά στην περιοχή μας, ενισχύει αποκλειστικά τα αστικά σχέδια και προσδένει ακόμα πιο ασφυκτικά το μέλλον μας στις λαιμητόμους των κοινωνικών δικαιωμάτων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Άμεσο καθήκον είναι η οικοδόμηση εργατικού - λαϊκού κινήματος  και στη περιοχή μας  ενάντια στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο, ο αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση και την ΕΕ , ενάντια στην φασιστική απειλή και τον ρατσισμό. Παλεύουμε για την ενοποίηση των λαών στη βάση των ταξικών τους συμφερόντων για μια διεθνιστική εργατική λύση σε σύγκρουση και αποδέσμευση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κλιμακώνουμε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τους αστικούς θεσμούς ως τον μόνο δρόμο για να ζήσουμε μια ελεύθερη και ειρηνική ζωή. Καλούμε το λαό να απομονώσει και να συγκρουστεί με τους διοργανωτές των εθνικιστικών συλλαλητηρίων και με όσους τους δίνουν κάλυψη και να παλέψει για την ακύρωση τους. Καλούμε τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος να δώσουν την μάχη ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και την αστική πολιτική ως ένα αδιαίρετο συνεχές που πρέπει να ηττηθεί.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή 

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *