24 Νοεμβρίου 2017

Τοποθέτηση «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή » στο Περιφερειακό Συμβούλιο (14/11/17) για τον Προυπολογισμό 2018.



Τοποθέτηση «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή » στο Περιφερειακό Συμβούλιο (14/11/17)  για τον Προυπολογισμό 2018.



Το σχέδιο  του προϋπολογισμού που κατατίθεται για ψήφιση δεν ασχολείται με το ποιες είναι οι κοινωνικές ανάγκες και πως αυτές μπορούν να καλυφτούν, ούτε πως θα εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις όροι επιβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αυτό  που σφραγίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι:
·         H απόλυτη αποδοχή και υπεράσπιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από την περιφερειακή αρχή, παρά την κατά καιρούς «φτηνή αντιπολίτευση» και τη φιλολογία περί «πολιτικής ανεξαρτησίας».
·         Η επιχείρηση θεμελίωσης ενός τοπικού κράτους που έχοντας μια πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, θα περιορίζει και θα καταργεί όλα τα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και θα μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ιδιόμορφη επιχείρηση (με κύρια συνδρομή του «Καλλικράτη» και του ΕΣΠΑ) προκειμένου να διευκολύνει τη δημιουργία επενδυτικών παραδείσων-εργασιακών κολαστηρίων».
 Να τι εισηγείται ο κ. Αγοραστός: 
<< Βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2018 είναι  η συγκράτηση των δαπανών, η ορθολογική διαχείριση των πόρων, …με παράλληλο στόχο την μείωση του ελλείμματος της Κυβέρνησης η εναρμόνισή του προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2018 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021. Η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα ή και κάτω του 2017, με ταυτόχρονη προσπάθεια μείωσή τους….>>
Από τις παραπάνω κατευθύνσεις γίνεται φανερό πως: 
1. Ο προτεινόμενος  προϋπολογισμός  του 2018 είναι «κομμένος και ραμμένος» στα  μέτρα του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» της Ε.Ε., του 3 Μνημονίου, του  κρατικού προϋπολογισμού, του Καλλικράτη και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των Ο.Τ.Α. Πλήρως υποταγμένος στην κρατική και υπουργική εποπτεία και κηδεμονία των  Ο.Τ.Α.  
2. Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στις συνθήκες δομικής καπιταλιστικής κρίσης και Ευρωπαϊκού Υπερμνημόνιου διαρκείας, σημαίνει εφαρμογή σκληρής νεοσυντηρητικής πολιτικής και υποταγή στον «Προκρούστη» της κυβερνητικής πολιτικής.
3. Είναι αστείο να ισχυρισθεί κάποιος ότι, με αυτά τα λεφτά, μπορεί να ασκήσει στοιχειώδη κοινωνική πολιτική  υπέρ των φτωχών, ανέργων, αστέγων, αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. Θεωρείται καταστροφολογία η αποκάλυψη που κάνουμε  για τη διάλυση που συντελείται  από την περικοπή των κονδυλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά της περιφέρειας με τις συνεχείς μειώσεις των ΚΑΠ και τον μηδενισμό ουσιαστικά του ΠΔΕ. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής ακυρώνει κάθε κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της ΤΑ.
Η πολιτική ευθύνη της Περιφέρειας βρίσκεται στο ότι περιορίζεται στην αποδοχή του οικονομικού προβλήματος που δημιουργεί γενικά η κρίση και κρύβει επιμελώς την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και η Ε.Ε για να φορτώσουν την κρίση στον λαό.
Εμείς έχουμε άλλη πρόταση. Είναι η πρόταση που καθημερινά ο κόσμος διαδηλώνει διεκδικώντας  ικανοποιητικό μεροκάματο, δουλειά και συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική. Διεκδικεί  λύση στα προβλήματα του μέσα από το κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού  που προέρχονται από το ιδρώτα του και τον πλούτο του τόπου και τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους πηγαίνουν για να ξεπληρώσει τόκους δανείων και να στηρίξει τράπεζες και μεγάλο κεφάλαιο.
Παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων ρήξη συνολικά με την ΕΕ και τις πολιτικές της. Διαχείριση του δημόσιου πλούτου, (δάση, νερά, ενεργεία, περιβάλλον κλπ) με πολιτική προς όφελος της κοινωνικής  πλειοψηφίας και όχι ξεπούλημα του στους επιχειρηματικούς  ομίλους.
Βελτιωτική πρόταση στα πλαίσια της λογικής την οποία ο Προϋπολογισμός του 2018 βάζει και η Περιφέρεια αποδέχεται δεν μπορεί να υπάρξει.
 Για αυτό καταψηφίζουμε την εισήγηση για τον προϋπολογισμό του 2018.

Αντώνης Αδάμου Περιφερειακός Σύμβουλος
<< Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή>>

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *